(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — ištirti grįžtamosios informacijos poveikį greitiems ir tiksliems rankos raumenų izometriniams susi- traukimams atliekant ﬁ zinį krūvį 20% jėga. Buvo tiriami jauni ﬁ ziškai aktyvūs vyrai dešiniarankiai (n = 8) (amžius — 20,0 ± 1,5 m. ( x ± SD), ūgis — 182,4 ± 6,5 cm, kūno masė — 73,0 ± 5,7 kg). Tiriamieji, likus 3 dienom iki tyrimo, buvo supažindinti su būsimo eksperimento eiga, apmokyti, kaip taisyklingai atlikti užduotį ir išmatuota maksimalioji valinga jėga (MVJ). MVJ buvo įvertinta izokinetiniu dinamometru „Biodex System Pro 3“. Tiriamieji krūvį atliko vyraujančia (dešine) ranka, kuri buvo nustatoma pagal Olﬁ eldo klausimyną. Tiriamasis pasodinamas į izometrinio dinamometro kėdę, atlošo kampas — 90º. Dešine ranka laikomasi už dina- mometro rankenos, kaire — už automobilio saugos diržo, pritvirtinto per juosmenį. Nustatoma visa alkūnės sąnario amplitudė (ištiesus ir sulenkus ranką), ranka ﬁ ksuojama per alkūnės sąnarį 80º kampu. Tyrimo metu tiriamieji atliko 20 greitų izometrinių raumenų susitraukimų (GIRS) 20% MVJ be grįžtamosios informacijos suteikimo (be GI) ir po 10 s poilsio — 20 GIRS 20% MVJ su GI. Tiriamieji, atlikdami pratimą taikant GI, izometrinio dinamometro ekrane matydavo jiems reikiamą 20% MVJ nubrėžtą liniją, kad galėtų mokytis pajusti, kokia raumenų susitraukimo jėga reikia atlikti bandymą, kad ji siektų 20% MVJ. Tyrimo rezultatai parodė, kad absoliučių ir konstantinių klaidų vidurkio reikšmė yra statistiškai reikšmingai mažesnė (p < 0,05) atliekant GIRS, kai taikoma GI, nei be jos. Kaitumo klaidoms GI reikšmingo poveikio neturėjo (p > 0,05). Dviejų veiksnių dispersinė analizė parodė, kad greitų ir tikslių judesių atlikimo AK, KK ir KaK klaidos mažėja (p < 0,05) atliekant 20 balistinių izometrinių kartojimų taikant GI. Be to, nustatėme, kad mokantis su GI AK, KK ir KaK klaidos statistiškai reikšmingai (p < 0,05) sumažėjo po pirmos atlikimo serijos ir toliau nepakito. Taigi galima daryti šias išvadas: a) grįžtamoji informacija sumažina absoliučias ir konstantines klaidas; b) izometrinių susitraukimų kaitumo grįžtamoji informacija neveikia; c) suteikiant grįžtamąją informaciją, izometrinių susitraukimų tikslumas per pirmus 5 kartojimus pagerėja reikšmingai ir toliau nekinta. Raktažodžiai: izometrinių susitraukimų tikslumas ir kaitumas, mokymasis, vaizdinė grįžtamoji informacija, vidiniai modeliai.