(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Tyrimo tikslas — nustatyti, kaip šildymas veikia vyrų raumenų galingumą ir nuovargį, atliekant koncentrinius prati- mus. Tiriamųjų kontingentą sudarė 19—23 metų vyrai (n = 10; ūgis — 177,8 ± 5,8 cm; kūno masė — 78,2 ± 6,1 kg, riebalų masė — 7,5% (5,6 rieb. masė / kg), atrinkti atsitiktinės atrankos metodu. Tiriamieji testuoti izokinetiniu dina- mometru „Biodex Medical System PRO 3“. Prieš šildymą adatiniu termometru buvo matuojama (kontrolinė) vidinė raumenų temperatūra. Registruotas vidutinis raumenų galingumas. Registruojant blauzdos tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų rodiklius buvo atliekamas kontrolinis matavimas: 1 serija po 3 judesius (blauzdos tiesimo ir lenkimo) 180º / s greičiu (prieš krūvį, iš karto po krūvio ir praėjus 10, 30, 60 min ir 24 h po jo). Buvo registruojama raumenų maksimalioji valinga jėga, nevalingo susitraukimo jėga, sukelta stimuliuojant elektra 20 ir 100 Hz dažniu. Raumenų nevalingo susitraukimo jėga ir maksimalioji valinga jėga buvo registruojama prieš ﬁ zinį krūvį, iš karto po krūvio, praėjus 20 min, 1 h 10 min ir 24 h po jo. Koncentrinis krūvis (50 blauzdos tiesimų ir lenkimų 180º / s greičiu) buvo atliekamas didžiausiomis pastangomis. Vidinės raumenų temperatūros matavimo procedūra pakartotinai atlikta iš karto po raumenų pašildymo ir po koncentrinio krūvio. Po pasyvaus raumenų šildymo vidutinio galingumo rodikliai, tiesiant ir lenkiant koją per kelio sąnarį ﬁ ksuotu 180º / s greičiu, statistiškai patikimai padidėjo, palyginti su kontrolinio tyrimo rezultatais (p < 0,05). Nustatytas statistiškai reikšmingas skirtumas tarp kontrolinio tyrimo ir pašildyto raumens nevalingo susitraukimo jėgos, sukeltos stimu- liuojant elektra 20 ir 100 Hz dažniu, ﬁ ksuojant koją per kelio sąnarį 135º ir 90º kampu (p < 0,05). Testavimo metu nustatyta, kad vyrų pašildytų blauzdos tiesiamųjų raumenų vidutinio galingumo nuovargio indeksas didžiausias buvo 41—50-o susitraukimo metu. Vidinė raumenų temperatūra po 45 min šildymo (39,5 ± 0,2ºC) (p < 0,001) reikšmingai pakito, palyginti su pradine (prieš šildymą — 36,9 ± 0,1ºC). Atlikus koncentrinį krūvį, šildyto raumens vidinė tempe- ratūra reikšmingai padidėjo iki 40,1 ± 0,1ºC. Tyrimu nustatyta, kad pasyvus šildymas padidino vidutinį raumenų galingumą ir nevalingo susitraukimo jėgą, sukelta stimuliuojant elektra 20 ir 100 Hz dažniu (esant skirtingam raumens ilgiui, t. y. ﬁ ksuojant koją per kelio sąnarį 135º ir 90º kampu). Visgi atliekant koncentrinį krūvį vidutiniu greičiu pasyvus šildymas atsparumo nuovargiui nepaveikė. Raktažodžiai: pasyvus šildymas, galingumas, raumenų jėga, koncentrinis krūvis, nuovargis.