(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Tyrimo tikslas — palyginti 40-ies ir 60-ies minučių trukmės laktato slenksčio intensyvumu atliekamų pratybų poveikį merginų anaerobinės apykaitos slenksčiams. Tirtos 34 sveikos, anksčiau nesportavusios, nerūkančios merginos. Jos buvo suskirstytos į tris grupes: 2 eksperimen- tines E-1 (n = 9; amžius — 24 ± 1,4 m., ūgis — 171,0 ± 8,8 cm, kūno masė — 68,3 ± 7,4 kg), E-2 (n = 15; amžius — 23,5 ± 1,2 m., ūgis — 170,0 ± 5,2 cm, kūno masė — 66,3 ± 8,6 kg) ir kontrolinę K (n = 10; amžius — 22,7 ± 1,3 m., ūgis — 169,0 ± 4,4 cm, kūno masė — 65,8 ± 8,9 kg). Aštuonias savaites E-1 ir E-2 grupės tiriamosios tris kartus per savaitę suko veloergometro pedalus laktato slenksčio (LaS) intensyvumu. E-1 grupės tiriamųjų vienerių pratybų trukmė — 40, E-2 — 60 minučių. K grupės merginos ﬁ zinio aktyvumo pratybų neturėjo. LaS ir laktato kaupimosi slenksčius (LKS) nustatėme taikydami veloergometrinį kartotinio nuosekliai didinamo krū- vio testą (KDK). LaS ir LKS identiﬁ kavome pagal laktato (La) koncentracijos kraujyje priklausomumą nuo krūvio galingumo taikant tiesinės regresijos analizę. Visų grupių tiriamųjų minėti rodikliai buvo matuojami du kartus: prieš 8 savaičių eksperimentinį laikotarpį ir po jo. Tyrimo rezultatai parodė, kad dėl aerobinių pratybų 40 min dirbusioje E-1 grupėje statistiškai reikšmingų AAS (anae- robinės apykaitos slenksčių) pokyčių nenustatyta. E-2 grupėje reikšmingai padidėjo LaS (p = 0,021), LKS (p = 0,013) ir ŠSD ties LKS (p = 0,039). K grupėje tirti rodikliai reikšmingai nepakito. Atlikus tyrimą galima daryti išvadą: 60 min trukmės aerobinės pratybos, atliekamos du mėnesius triskart per savaitę laktato slenksčio intensyvumu, reikšmingai padidino merginų AAS, kai tuo tarpu 40 min trukmės pratybos reikšmingo poveikio neturėjo. Raktažodžiai: laktatas, anaerobinės apykaitos slenksčiai, aerobinių pratybų trukmė, veloergometrija.