(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Tyrimo tikslas — nustatyti sportuojančių studentų (vyrų ir moterų) taikomus streso įveikimo būdus. Metodai: literatūros šaltinių analizė, anketinė apklausa, matematinė statistika. Anketoje buvo pateikti 34 streso įveikimo būdai, prie kurių respondentai turėjo pažymėti vieną iš keturių galimų atsakymo variantų, nurodydami kaip dažnai jį renkasi: A — niekada, B — kartais, C — dažnai, D — visada. Anoniminė anketinė apklausa buvo vykdoma 2007 metų lapkričio mėnesį Kauno sveikatingumo ir sporto klubuose po treniruočių. Joje dalyvavo 125 studentai (66 vyrai ir 59 moterys) nuo 18 iki 25 metų amžiaus ( x = 22,6 ± 2,5 m.), lankantys treniruotes 2—3 kartus per savaitę. Pagal sportinį stažą respondentai buvo suskirstyti į dvi grupes: spor- tuojantys iki vienerių metų ir sportuojantys daugiau kaip metus. Anketos pildymo trukmė — 10—12 minučių. Statistinė tyrimo duomenų analizė atlikta naudojant SPSS 13.0 statistinių duomenų apdorojimo paketą. Skirtingų grupių rezultatų palyginimo patikimumui nustatyti buvo taikomas χ 2 (chi kvadrato) kriterijus. Nustatyta, kad sportuojantys studentai (vyrai ir moterys) stresui įveikti dažniausiai taiko bendravimą su šeimos nariais, juoką. Sportuojančios studentės dažniau negu sportuojantys studentai vyrai (p < 0,05) stresui įveikti taiko šokius, jogą, savimasažą, kvapų terapiją, pasivaikščiojimą gamtoje, bendravimą su šeimos nariais, su gyvūnais, augalų auginimą, knygų skaitymą, meldimąsi, juoko terapiją, požiūrio į konﬂ iktinę situaciją keitimą. Ilgiau nei vienerius metus sportuojantys studentai, palyginti su sportuojančiais iki metų, kaip streso įveikimo būdą dažniau (p < 0,05) taiko mankštą, aerobinius pratimus, aktyvius ir pasyvius tempimo pratimus, autogeninę treniruotę, meditaciją. Ilgiau sportuojantys vyrai dažniau taiko ritmišką ir lėtą kvėpavimą, ilgiau sportuojančios moterys — specialius kvėpavimo pratimus. Raktažodžiai: sportas, stresas, streso įveikimo būdai.