(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Įvairiuose dokumentuose (2005—2015 metų Lietuvos Respublikos kūno kultūros ir sporto strategijoje, Papildomo ug- dymo koncepcijoje, Pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosiose programose), kurie reglamentuoja Lietuvos mokinių ﬁ zinį ugdymą, teigiama, kad kūno kultūros mokytojas turėtų atidžiai globoti silpnesnės sveikatos mokinius, prasčiau pasirengusius moksleivius ir išmoningai įtraukti juos į kūno kultūros pamokas bei neformalųjį ugdymą. Visgi šiuo metu Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose silpno ﬁ zinio pajėgumo mokiniams skiriamas labai mažas dėmesys. Jų, kaip ir visų Lietuvos mokinių, ﬁ zinis aktyvumas yra nepakankamas, dėl to prastėja ir ﬁ zinis pajėgumas. Kyla probleminis klausimas: ar papildomo ﬁ zinio aktyvumo pratybos turės teigiamos įtakos silpno ﬁ zinio pajėgumo mergaitėms? Tyrimo tikslas — nustatyti, kaip papildomo ﬁ zinio aktyvumo pratybos paveiks silpno ﬁ zinio pajėgumo mergaites. Buvo tiriamos 82 penktų ir šeštų klasių (11—12 m.) silpno ﬁ zinio pajėgumo mergaitės. Atsitiktiniu būdu jos suskirstytos į dvi grupes — eksperimentinę ir kontrolinę. Eksperimentinės grupės mergaitės du kartus per savaitę per papildomo ﬁ zinio aktyvumo pratybas (45 min) žaidė judriuosius žaidimus, bėgo estafetes (20 min), 25 min buvo skiriamos jų ﬁ ziniam pajėgumui gerinti. Kontrolinės grupės mergaitės papildomo ﬁ zinio aktyvumo pratybų neturėjo, t. y. lankė tik dvi įprastas savaitines kūno kultūros pamokas. EUROFITO testais (tepingo, „Sėstis ir siekti“, šuolio į tolį iš vietos, „Sėstis ir gultis“, kybojimo sulenktomis rankomis, 10 × 5 m bėgimo šaudykle, 20 m ištvermės bėgimo šaudykle) tirta, kaip papildomas ﬁ zinis aktyvumas veikia silpno ﬁ zinio pajėgumo mergaičių sveikatą ir kaip judėjimo rezultatai susiję su ﬁ ziniu pajėgumu. Taikant silpno ﬁ zinio pajėgumo mergaitėms papildomą ﬁ zinį aktyvumą, nustatyti šie su sveikata susijusio ﬁ zinio pajėgumo pokyčiai: pagerėjo širdies ir kvėpavimo sistemos ištvermė (p < 0,05), pastebėta funkcinės jėgos, liemens jėgos ir lankstumo gerėjimo tendencija (p > 0,05). Pakoregavus silpno ﬁ zinio pajėgumo mergaičių ﬁ zinį aktyvumą, nustatyti su judėjimo rezultatais susijusio ﬁ zinio pajėgumo pokyčiai: pagerėjo staigiosios jėgos ir galūnių judesio greičio rezultatai (p < 0,05), pastebėta vikrumo gerėjimo tendencija (p > 0,05). Raktažodžiai: papildomas fizinis aktyvumas, silpnas fizinis pajėgumas.