(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Tyrimo tikslas — nustatyti moterų psichomotorinės reakcijos greičio priklausomumą nuo menstruacinio ciklo fazių: folikulinės ir ovuliacijos. Tiriamosios — sveikos nesportuojančios, turinčios natūralų mėnesinių ciklą, ﬁ ziškai aktyvios merginos (n = 9), kurių amžius — 19—23 metai, kūno masė — 58,2 ± 6,1 kg, ūgis — 168,4 ± 5,6 cm. Visos tiriamosios nevartojo hormoninių preparatų ne mažiau kaip 6 mėnesius ir turėjo reguliarų menstruacinį ciklą. Kiekvieno eksperimento pradžioje buvo paimamas 5 ml veninio kraujo mėginys menstruacinio ciklo fazėms (folikulinei ir ovuliacinei) nustatyti. Tyrimo metu estradiolio koncentracija kraujyje nustatyta 2 dieną nuo menstruacinio ciklo pradžios (folikulinėje fazėje) ir 14 dieną nuo menstruacinio ciklo pradžios (ovuliacijos metu) (Vaičeliūnienė ir kt., 2006). Kiekviena tiriamoji 7 valandą ryte 3 mėnesius prieš eksperimentą matavo rektalinę temperatūrą — šitaip nustatyta mėnesinių ciklo trukmė, reguliarumas. Psichomotorinės reakcijos laikas (RL) buvo matuojamas reakciometru (RA-1, „Baltec CNC Technologies“, Lietuva), skirtu psichomotorinės reakcijos greičiui ir centrinės nervų sistemos funkcinei būklei vertinti. Savaitę prieš eksperi- mentą kiekviena tiriamoji atskirai buvo mokoma atlikti psichomotorinės reakcijos laiko testą. Tiriamosios buvo mo- komos vieną kartą atlikti po 15 bandymų abiem rankom. Eksperimento metu prieš krūvį ir po jo registruotas kairės ir dešinės rankos reakcijos laikas (nuo lemputės užsidegimo iki klavišo paspaudimo momento (ms)). Tiriamosios atliko 15 bandymų abiem rankom. Su kiekviena tiriamąja atlikti 2 eksperimentai: folikulinėje fazėje ir ovuliacijos metu. Eksperimentų dienas paskirdavo tyrėjas, atsižvelgdamas į kiekvienos tiriamosios mėnesinių ciklo trukmę ir ovuliacijos dieną. Tiriamosios po 10—15 min neintensyvios pramankštos (lėto važiavimo velorgometru, kai pulso dažnis 120— 130 k. / min) ant kontaktinės platformos nuo 75 cm aukščio pakylos atliko 100 šuolių, amortizuojamai pritūpdamos per kelių sąnarius iki 90° kampo (rankos ant juosmens). Laiko intervalas tarp visų šuolių — 20 sekundžių. Išanalizavus gautus duomenis galima teigti, kad reakcija į paprastą dirgiklį buvo ilgesnė ovuliacijos metu nei foliku- linėje fazėje, tačiau šis skirtumas nebuvo statistiškai reikšmingas. Reakcijos į paprastą dirgiklį ir estradiolio koncen- tracijos kraujyje koreliaciniai vertinimai rodė silpną koreliacinį ryšį tiek ovuliacijos metu, tiek folikulinėje fazėje. Raktažodžiai: psichomotorinės reakcijos laikas, folikulinė fazė, ovuliacija.