(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Sudaryta ir metodologiškai pagrįsta kompleksinė-sisteminė dziudo imtynininkų psichologinių ypatumų įvertinimo schema, skirta dviems profesiškai svarbiems savybių blokams (asmenybės ir kognityvinės srities) įvertinti. Tyrimo tikslas — ištirti ir palyginti Lietuvos nacionalinėms rinktinėms priklausančių ir nepriklausančių dziudo imtynininkų (vyrų ir moterų) asmenybės ypatumų (psichosocialinių) ir kognityvinių procesų (gebėjimo perkelti dėmesį, erdvinio- vaizdinio mąstymo) įvertinimus. Tiriamieji — 96 dziudo imtynininkai (48 vyrai ir 48 moterys) iš 16 skirtingų Lietuvos dziudo klubų. Pagal dziudo sportininkų priklausymą Lietuvos nacionalinei rinktinei, jų amžių (jaunimas, suaugę) ir lytį tiriamieji suskirstyti į aštuonias grupes (n = 12). Tyrimas vyko 2006 metais. Klausimyną sudarė keturios dalys: Asmenybės psichosocialinių ypatumų tyrimas — įvertinti septyni asmenybės psichosocialiniai ypatumai; gebėjimas perkelti dėmesį, aktyviai atrenkant naudingą informaciją, ištirtas taikant Šultės lentelių tyrimo metodiką; erdvinio-vaizdinio mąstymo ypatumai įvertinti tiriamiesiems pateikiant 20 užduočių; klausimai, skirti socialiniams ir demograﬁ niams tiriamųjų ypatumams tirti. Statistinės analizės metodai: neparametrinė ranginė Mann-Whitney procedūra; Spirmeno (Spearman) ranginis koreliacijos koeﬁ cientas. Tiek vyrų, tiek moterų, priklausančių nacionalinėms dziudo rinktinėms, asmenybės ypatumų ir kognityvinių procesų formavimasis vyksta harmoningiau, lyginant su nacionalinėms rinktinėms nepriklausančiais sportininkais, t. y. susi- formuoja daugiau tiesioginių tarpusavio ryšių tarp tirtų profesinei veiklai svarbių veiksnių. Nustatyti bendri nacio- nalinių rinktinių sportininkų (grupėje kartu suaugusieji ir jaunimas, n = 24) ypatumai: nepriklausomai nuo lyties nacionalinėms rinktinėms priklausantys sportininkai turi didesnį sportinį stažą ir labiau mėgsta varžytis; didėjant nacionalinių rinktinių sportininkų amžiui, gerėja jų gebėjimas koncentruotis, o didėjant pomėgiui varžytis gerėja vidinė dalyvavimo sportinėje veikloje motyvacija. Raktažodžiai: nacionalinė rinktinė, asmenybės ypatumai, kognityviniai procesai.