(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Tyrimo problema: PSO duomenimis, 25% nėščiųjų skundžiasi nugaros skausmais, susijusiais su atramos judamojo aparato pokyčiais nėštumo metu. Lietuvoje daug dėmesio skiriama nėščiųjų sveikatingumui, bet nepakankamai, ypač toms moterims, kurias vargina nugaros skausmai ar sumažėjęs mobilumas nėštumo metu. Tyrimo objektas — nėščių moterų skersinis pilvo raumuo (SPR) ir nugaros skausmas. Tyrimo tikslas — nustatyti ryšį tarp skersinio pilvo raumens jėgos ir nugaros skausmo nėštumo metu. Uždaviniai: 1. Įvertinti kontrolinės ir tiriamosios grupės nėščiųjų nugaros skausmą prieš KT (kineziterapiją) ir po jos. 2. Įvertinti kontrolinės ir tiriamosios grupės nėščiųjų skersinio pilvo raumens jėgą prieš KT ir po jos. 3. Palyginti abiejų grupių rezultatus prieš KT ir po jos. Tyrimo metodika. Anketinės apklausos būdu buvo išsiaiškintas moterų amžius, nėštumo savaitė, ar šio nėštumo metu jaučia nugaros skausmus ir kada jie pasireiškia. Prieš KT ir po jos, taikant VAS (Skausmo vizualinę analogijų skalę), buvo įvertintas visų tiriamųjų nugaros skausmo intensyvumo suvokimas ir, naudojant liemens stabilumo vertinimo ir lavinimo prietaisą „Stabilizer“, atliktas objektyvus skersinio pilvo raumens jėgos testavimas nėščiosioms gulint ant nugaros ir šono. Taikant KT programą, tiriamosios grupės (n = 18) nėščiosios atliko SPR jėgos stiprinimo pratimus salėje, o kontrolinės grupės (n =16) — bendrojo pobūdžio pratimus vandenyje. Tyrimo duomenys statistiškai apdoroti naudojantis kompiuterine programa „SPSS 15.0 for Windows“. Rezultatai. Tiriamojoje grupėje vidutinė nugaros skausmo intensyvumo suvokimo įvertinimo reikšmė po KT programos sumažėjo apytiksliai 41% nuo pirmo įvertinimo gautos vidutinės reikšmės (p < 0,05). Tiriamosios grupės nėščiųjų SPR jėgos vertinimo rezultatai po KT gulint ant šono apytiksliai 3,12% (testavimo metu atitraukiant dešinę koją) ir 5,04% (kairę koją) buvo geresni nei kontrolinės grupės (p < 0,05). Išvados: 1. Tiriamosios grupės nugaros skausmo intensyvumo suvokimas po KT sumažėjo statistiškai patikimai (p < 0,05), kontrolinės — išliko nepakitęs. 2. Tiriamosios ir kontrolinės grupės nėščiųjų skersinio pilvo raumens jėga taikant kineziterapiją didėjo (p < 0,05). 3. Tiriamosios grupės nėščiųjų skausmo intensyvumo suvokimas taikant kineziterapiją sumažėjo labiau nei kontrolinės (p < 0,05), o skersinio pilvo raumens jėga didėjo labiau nei kontrolinės. 4. Skersinio pilvo raumens jėga turi įtakos nugaros skausmams nėštumo metu: didėjant liemens stabilumui, nugaros skausmas mažėja. Raktažodžiai: skersinis pilvo raumuo, nugaros skausmas, nėštumas, kineziterapija.