(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Tyrimo tikslas — ištirti ir įvertinti organizuotoje ﬁ zinėje veikloje dalyvaujančių antro, trečio ir ketvirto kurso Vilniaus universiteto studenčių mitybą. Vadovaudamiesi PSO rekomenduojama gyventojų faktinės mitybos apklausos metodika ištyrėme ir įvertinome 128 Vilniaus universiteto studenčių, pasirinkusių laisvąjį dalyką „Įvadas į kūno kultūrą“, mityba. Tyrimo metu taikytas 24 valandų 1 dienos apklausos metodas. Vadovaujantis maisto produktų cheminės sudėties lentelėmis, apskaičiuota maisto raciono cheminė sudėtis ir energinė vertė. Duomenų statistinė analizė atlikta naudojant „SPSS v.13“ statistinę programą. Tyrimo duomenų analizei atlikti taikyti matematinės statistikos metodai: skaičiuoti aritmetiniai vidurkiai ( x ), duomenų sklaida vertinta pagal standartinį nuokrypį (S). Siekiant kuo didesnio tikslumo ir ieškant statistinių koreliacinių ryšių tarp kintamųjų, skaičiavimams atlikti naudotas Pirsono (Pearson) koreliacijos koeﬁ cientas (r), kai p ≤ 0,05. Gauti tyrimo rezultatai lyginti su rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų ir energijos normomis, skirtomis moterims, kurių ﬁ zinis aktyvumo koeﬁ cientas 1,5. Tyrimo rezultatai parodė, kad studenčių su maistu gaunama energinė vertė 1696 ± 611 kcal yra per maža, lyginant su rekomenduojama 1950 kcal. Antro ir ketvirto kurso studenčių maisto raciono energinė vertė kai kuriais atvejais ypač maža, individualiais atvejais vos siekė 586 kcal, o ketvirto — 663 kcal. Pagrindinės moterų maisto maistinės medžiagos yra nesubalansuotos. Per didelę tiekiamos energinės vertės dalį sudaro riebalai, per mažą — angliavandeniai. Per didelę energinės vertės dalį sudaro riebalai (40,2 ± 9,2%), so- čiosios riebalų rūgštys (13 ± 4,7%), linolo riebalų rūgštis (6,2 ± 3,3%), mono ir disacharidai (22,3 ± 9,1%), per mažą — angliavandeniai (45,2 ± 9,9%), iš jų krakmolas ir kiti polisacharidai, polinesočiosios riebalų rūgštys (6,9 ± 3,6), iš jų — organizme nesintezuojama linoleno riebalų rūgštis (0,4 ± 0,4). Tirtų studenčių gaunamų baltymų kiekis atitinka rekomenduojamą paros normą. Nepakeičiamos aminorūgštys vali- nas, leucinas ir izoleucinas visų kursų studenčių maiste yra nesubalansuotos. Antro kurso studenčių maisto racione nesubalansuotos aminorūgštys metioninas ir lizinas. Studenčių maisto racione trūksta maisto produktų, kurių sudėtyje daug krakmolo ir kitų polisacharidų, skaidulinių medžiagų (įvairių grūdinių produktų, duonos ir batono kepinių, šviežių vaisių ir daržovių), daug baltymų turinčių maisto produktų (mėsos, žuvies, pieno produktų), todėl jos su maistu nepakankamai gauna mineralinių medžiagų kalio, magnio, cinko, geležies ir vitaminų A, D, B 1 , B 12 , E, PP ir folio rūgšties. Sveikatos ir sporto centre organizuotas ﬁ zinės veiklos pratybas lankančios studentės ﬁ zinį aktyvumą ir mitybą derina netinkamai. Raktažodžiai: maisto racionas, mityba, fizinis aktyvumas, energinė vertė, riebalai, angliavandeniai, baltymai, vitaminai, mineralinės medžiagos.