(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Svarbiausi kriterijai, apibūdinantys krepšininkų ir komandų žaidimą, yra varžybinės veiklos rodikliai, jų kaita pagrin- dinėse varžybose. Tai kartu labai svarbi mokslinių tyrimų sritis. Norėdami parengti krepšinio komandą rungtynėms, sukurti geriausią taktiką, atlikti teisingus sprendimus per rungtynes, treneriai turi žinoti, kurie žaidimo elementai yra svarbiausi siekiant pergalės. Ypač tai svarbu, kai rungtynės yra įtemptos ir tik nedidelis rezultatų skirtumas skiria dvi tarpusavyje rungtyniaujančias komandas. Pagrindinis tyrimo tikslas — nustatyti kritinius žaidimo veiklos rodiklius tarp laimėjusių ir pralaimėjusių moterų krepšinio komandų. Tyrimo duomenys buvo analizuojami pagal Europos čempionato rungtynių (n = 54) specialius techninius protoko- lus, parengtus oﬁ cialiame čempionato puslapyje. Klasterinė analizė buvo taikoma norint visas Europos čempionato rungtynes suskirstyti į tris tipus: rungtynes, kurios baigėsi nedideliu (1—9), vidutiniu (10—21) ir dideliu (22—34) taškų skirtumu. 31 iš visų čempionato rungtynių vyko taškas į tašką, o skirtumas tarp komandų buvo 9 ar mažiau taškų. Lyginant laimėjusių ir pralaimėjusių komandų 18 žaidimo rodiklių, buvo taikoma Vilkoksono (Wilcoxon) ženklų kriterijus. Nustatyta 10 reikšmingų žaidimo veiklos rodiklių analizuojant visas čempionato rungtynes. Rungtynėse, kurios baigėsi mažu taškų skirtumu, reikšmingas rodiklių skirtumas tarp komandų sumažėjo iki 7. Reikšmingiausias rodiklių skirtumas, lemiantis pergalę, buvo toks: pelnomų taškų skaičius (p < 0,001), mestų baudos metimų (p < 0,001), ginantis (p < 0,001) ir iš viso atkovotų kamuolių skaičius (p < 0,001). Svarbiausi žaidimo veiklos rodikliai, kurie lėmė pergalę įtemptose rungtynėse, buvo toks: ginantis (p < 0,01), iš viso atkovotų kamuolių (p < 0,01) ir asmeninių pražangų (p < 0,01) skaičius. Įtemptose rungtynėse laimėjusios komandos mažiau meta iš tolimo nuotolio (p < 0,05), tačiau jų tikslumas yra geresnis (p < 0,05). Rezultatai, gauti atlikus rungtynių, kurios baigėsi vidutiniu ir dideliu taškų skirtumu, varžybinės veiklos analizė rodo, kad laimėjusių komandų rodikliai buvo geresni beveik visais statistiniais žaidimo rodikliais. Raktažodžiai: krepšinis, žaidimo analizė, žaidimo veiklos rodikliai.