(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Literatūros analizė ir mūsų praktinė patirtis rodo, kad bokso treneriai gauna mažai informacijos ir retai taiko moks- liškai pagrįstus atrankos ir prognozės kriterijus, kurie leistų kur kas tiksliau įvertinti vaikų gabumus ir galimybes. Šiuo metu iš esmės neegzistuoja pradinė atranka į bokso grupes. Pagrindinis trenerių ir sporto mokyklų uždavinys yra grupių komplektavimas. Dėl atrankos kriterijų nebuvimo ir jų netaikymo daug vaikų nustoja sportuoti jau pradinio rengimo grupėse (Мелихова, 1990; Winfried, 2001), ir tai neigiamai veikia aukšto sportinio meistriškumo boksininkų rengimą (Белашев, 2000; Полиевский и др., 2002; Гаськов, Кузьмин, 2008). Apžvalgos tikslas — analizuojant literatūrą apžvelgti gabumų išaiškinimo ir atrankos problemą, susisteminti ir pa- teikti svarbiausias rekomendacijas ir modelines charakteristikas, reikalingas jaunų perspektyvių boksininkų atrankai į pradinio rengimo grupes. Pagrindinės išvados: 1) gabumai yra genetiškai determinuoti ir pasireiškia tik konkrečioje sportinėje veikloje, o už šios veiklos jie gali iš viso neegzistuoti; 2) boksininko sportinio meistriškumo lygis priklauso ne tk nuo ﬁ zinių, funkcinių, bet ir nuo psichinių ypatybių lygio; 3) bokso treniruotes pradėti lankyti galima ne anksčiau kaip nuo 9—10 m.; 4) svarbiausias preliminarios atrankos tikslas — įvertinti trukdžių lygį (trukdys — tai tokios ypatybės, kurios neleis vaikui siekti puikių sportinių rezultatų): lėtas informacijos priėmimas ir apdorojimas, nepakankams dėmesio paskirs- tymas ir jo intensyvumas, prastas erdvės ir laiko vertinimo tikslumas; 5) pirminiu boksininkų atrankos etapu būtina nustatyti jų vestibulinę funkciją ir kaitą, pasitikėjimą savimi, greitumą, jėgą, staigiąją jėgą, ištvermę, gebėjimą atlikti tiesius smūgius ir gintis nuo jų; 6) antruoju boksininkų atrankos etapu reikia nustatyti sportininkų greitumą, jėgą, staigiąją jėgą, ištvermę, technikos veiksmų lygį ir kaitą, nuotolio jutimą speciﬁ nėmis sąlygomis, paprastą ir sudėtingą reakciją, taip pat jie turi atsakyti į 3 teorinius klausimus. Raktažodžiai: boksas, gabumų ir atrankos problema, rekomendacijos, modelinės charakteristikos, pradinio rengimo grupės.